Bio mletá káva z Karibiku, 250 g
Výrazná výberová 100% arabika z Dominikánskej republiky a Haiti, kde v nej sopečná pôda a klimatické podmienky rozvíjajú aromatické tóny vanilky a dreva.
Kategória: | Mletá káva |
---|---|
Hmotnosť: | 0.261 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 250 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Lobodis: | Fair trade garance Lobodis |
Fairtrade: | Certifikace Fairtrade |
Vyvážená fair trade bio káva arabika pestovaná na sopečnej pôde karibskej panvice v nadmorských výškach 900-1700 m nm Neobvyklá harmonická kombinácia nadmorskej výšky, miestnych klimatických podmienok a vlastností pôdy umožňuje dozrieť jemné a komplexné káve s aromatickými tónmi vanil. Ide pritom o pomerne silnú kávu a nie je divu, že sa Karibik stal už v 18. storočí hlavnou produkčnou oblasťou kávy a získal ohlas po celom svete.
Kávu pestujú, ručne zberajú a triedia a tzv. mokrou cestou premývajú a sušia drobní poľnohospodári z federácie FEDECARES (Federación de Caficultores de la Región Sur) na juhozápade Dominikánskej republiky. Toto "združenie pre slobodu" vzniklo v roku 1985 po 30 rokoch diktatúry a 12 rokoch "transformácie" a má dnes okolo 6500 členov. Vďaka projektu Cafe Femenino, ktorý začala riaditeľka spoločnosti Maria Isabel Balbuena, tu ženy zohrávajú zásadnú úlohu. Z roľníc sa stávajú skutočne podnikateľky a zarobené peniaze používajú na štúdium členov rodiny. Rozhodli sa vytvoriť aj ďalšie zdroje príjmu a chovajú kravy, kozy a ovce.
Všetci kávu pestujú v tieni väčších stromov v odľahlých vidieckych oblastiach, ktoré nie sú ľahko dostupné, ale sú ideálne na pestovanie kvalitnej kávy. Budúcnosť ostrova Hispaniola je ale spätá s ľuďmi oboch národov, ktorí ho obývajú – Dominikánskej republiky na východe a Haiti na západe. Napr. Medzinárodný fond pre rozvoj poľnohospodárstva (IFAD) preto rád podporuje udržateľné riešenia, ktoré rozvíja vidiek oboch susedov zároveň.
Stojí tiež za zmienku, že káva z Haiti je akýmsi rodinným striebrom pražiarne Lobodis. Práve tá bola totiž prvou fair trade kávou, ktorú Lobodis uviedol na francúzsky trh a neskôr aj do ďalších krajín. Preto sa aj táto káva volala Calinda, čo je starobylý bojovnícky tanec haitských bojovníkov. Aj dnes tvoria túto karibskú kávu aj zrnká od pestovateľov COOPACVOD, družstva založeného v roku 1976 z iniciatívy asi 30 rôznych spracovateľov kávy na Haiti. Dnes už viac ako 1700 členov obhospodaruje svoje záhrady vo vlhkej horskej oblasti Dondonu a svoju produkciu vyváža do celého sveta z Cap Haitien, odkiaľ máme aj kakao v mliečnej čokoláde Millésime Chocolat .