Bio kakaový prášok prírodný vysokotučný z Dominikánskej republiky, 250 g
Najjemnejší prírodný kakaový prášok extra špičkovej kvality s vysokým obsahom kakaového masla, bez alkalizácie, bez cukru as menej ako nízkym obsahom kadmia.
Kategória: | Bio kakaový prášok, bio kakao |
---|---|
Hmotnosť: | 0.265 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 250 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Bio CZ: | Produkt ekologického zemědělství |
Fairobchod: | Fair trade garance Fairobchod |
Extrémne kvalitný kakaový prášok vyrobený z kakaových bôbov najmä z Dominikánskej republiky a bez preháňania ten vôbec najlepší a najjemnejší prírodný bio kakaový prášok v Európe. Takto kvalitný kakaový prášok v bio kvalite vyrábajú len 2 firmy v Európe, ktoré spolu navyše spolupracujú, a záujemcovia si kakao objednávajú mesiace dopredu. Ani tak sa niektoré roky nezíde toľko dopytu, aby mohol byť prášok vôbec vyrobený.
Ponúkame teda v zásade exkluzívnu možnosť skutočne výnimočného kakaového prášku, ktorý sa ani nepredáva bežne, navyše s až neuveriteľne nízkym obsahom kadmia. Ide o prírodné bio kakao, ktoré neprešlo tzv. alkalizáciou, známou aj ako holandský proces. Kakao si zachovalo svoje prirodzené vlastnosti – farbu, pH i obsah flavonoidov a ďalších látok, pre ktoré si kakaa tak ceníme. Obsahuje 20-22% kakaového masla, čo je bez pár jednotiek percent najviac, čo je technologicky možné. Celý proces výroby kakaového prášku si vystačil s mechanickými postupmi a obišiel sa úplne bez chémie.
Na rozdiel od bežných práškov je tento vyrobený z prvotriednych kakaových bôbov najmä odrody Hispaniola z Dominikánskej republiky. Také bôby sú aj v krajine pôvodu exkluzívnym tovarom, pretože export krajiny spolieha na bežný typ kakaovníkov Sánchez. Porovnanie so západoafrickým kakaom bez organického poľnohospodárstva, ktoré tvorí drvivú väčšinu svetovej produkcie a obchodu, snáď nie je potrebné rozoberať. Vďaka dlhodobému partnerstvu výrobcu s pestovateľmi kakaa v rámci fair trade prístupu a našej dlhodobej spolupráci sa potom môžete na vysokú kvalitu kakaového prášku spoľahnúť dlhodobo. Jeho kvalita nekolíše v jednotlivých rokoch zber od zberu.
Hodí sa ako na prípravu kakaových nápojov, tak na výrobu pečiva i cukroví, ktoré nefarbia tak výrazne. Neobsahuje žiadny pridaný cukor a nie je nijako dofarbovaný. Ako kypridlo odporúčame jedlú sódu (sóda bikarbóna).
Exkluzívny kakaový prášok najvyššej kvality s veľmi nízkym obsahom kadmia
Kakaovníky často rastú na sopečnej pôde, z ktorej do seba dobre akumulujú kadmium. Kakao s vyšším obsahom tohto ťažkého kovu tak musí prejsť ešte ďalším spracovaním. Vďaka cielenej práci v záhradách a špeciálnemu výberu však tento bio kakaový prášok prirodzene obsahuje len úplne minimálne množstvo kadmia a je vhodný na priame použitie bez obáv. Európska komisia stanovila maximálny limit kadmia pre kakaové prášky v EÚ vo výške 0,6 mg/kg. Toto výnimočné kakao však podľa laboratórnej analýzy obsahuje len 0,38 mg/kg, teda 63 % stanoveného limitu.
Prosím, venujte tejto téme pozornosť. Aktuálne limity obsahu kadmia v kakaovom prášku a čokoláde platia v EÚ až od 1.1.2019. Pri našom hľadaní a vyberaní dodávateľa kakaového prášku sme sa pritom stretli aj s tým, že výrobca počíta s ďalším spracovaním produktu, a tak obsah kadmia vo svojom tovare nestráži a nepozná. Pri bežne dostupných kakaových práškoch sa pritom obsah kadmia neuvádza (nie je to povinné), ale z logiky produkcie a predajných cien je veľmi pravdepodobné, že snaha výrobcov cieli v lepšom prípade len na splnenie zákonného limitu a nič viac. Od roku 2022 platia aj limity pre max. obsah kadmia v hnojivách používaných v EÚ, čo dokazuje závažnosť veci a že sa oplatí priplatiť si za kvalitu potravín.
Výberové kakao v bio kvalite obchodované podľa pravidiel fair trade
Jednotliví drobní pestovatelia kakaových bôbov určených na výrobu tohto kakaového prášku sú združení najmä v organizácii FUNDOPO v Dominikánskej republike. Tá bola založená v roku 2002 s 84 rodinami pestovateľov kakaa, ale dnes už má viac ako 2000 členov. 25% fairtradovej prémie vypláca priamo jednotlivým pestovateľom, 75% potom investuje do komunitných projektov ako bola v posledných rokoch výstavba akvaduktov pre 280 rodín, niekoľkých infraštruktúrnych budov, distribúcia nových sadeníc a rôzne opatrenia proti šíreniu Covid 19.
Súčasťou férovejšieho prístupu k pestovateľom je v prípade tohto produktu aj spoločnosť YACAO založená v roku 1999. Úlohou jej 100 stálych zamestnancov je zaistiť vysokú kvalitu produkcie kakaa pre export, pomáhať drobným pestovateľom zlepšovať kvalitu ich života a garantovať skutočnú etiku spravodlivého obchodu. YACAO je prítomná vo všetkých dôležitých pestovateľských oblastiach a radí miestnym vo zvyšovaní kvality v každom kroku produkcie kakaa od pestovania po export. Prevádzkuje napríklad vlastnú škôlku s cenovo dostupnými sadenicami kakaovníkov.
Výroba bio kakaového prášku
Kakaové bôby, z ktorých je toto kakao vyrobené, vypestovali drobní farmári podľa pravidiel ekologického poľnohospodárstva a fair trade. Zo zozbieraných kakaových strukov získavajú kakaové bôby, ktoré 5-7 dní fermentujú vo veľkých nádržiach. Nasleduje cca päť dní sušenia na slnku. Potom sa zber ďalej čistí a preberá a po upražení drví na kakaovú drvinu, z ktorej sa odstraňujú uvoľnené šupky a tvrdý kľúčik. Drvina sa potom melie na kakaových mlynček a zo vzniknutej kakaovej hmoty sa následne lisuje kakaové maslo. Zvyšná sušina je kakaovým práškom, či už s vyšším alebo nižším obsahom tuku.
Zloženie: bio prírodný kakaový prášok s obsahom tuku 20-22%. Prášok nie je umelo dofarbovaný. Bez lepku, bez laktózy, vhodné pre vegánov.
Energetická hodnota: | 1749 kJ/418 kcal |
Tuky: | 21,0 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 13,2 g |
Sacharidy: | 14,5 g |
z toho cukry: | 0,3 g |
Vláknina: | 31,0 g |
Bielkoviny: | 28,1 g |
Sodík: | 20 mg |
Vápnik: | 131 mg |
Draslík: | 2000 mg |
Železo: | 30 mg |
pH: | 5,2-6,2 |