Zrnková výberová káva Las Brisas z Kolumbie, mikrolot, 200 g
Špeciálna káva arabika s vysokým cuppingovým skóre od 49 pestovateľov z dediny Rioblanco so sladkou arómou medu, pomarančov a broskýň, ktoré strieda mliečna čokoláda.
Kategória: | Zrnková káva |
---|---|
Hmotnosť: | 0.235 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ne |
Hmotnost: | 200 g |
Vegan: | ano |
Lobodis: | Fair trade garance Lobodis |
Položka bola vypredaná… |
Skutočne výnimočná káva arabika s rodokmeňom a jasným pôvodom pestovaná skupinou 49 pestovateľov blízko dediny Rioblanca v regióne Tolima vo vnútrozemí Kolumbie. Títo farmári zo záhrad Las Brisas svoje umenie neustále zdokonaľujú a ponúkajú aj tento bezkonkurenčný micro lot premytej kávy, ktorá je symbolom ich domoviny.
Micro lot či mikrolot alebo mikro lot je káva zozbieraná len v obmedzenom množstve s veľmi vysokou kvalitou, ktorá má jasne charakterizovaný pôvod a detailne vypracovaný chuťový profil. Taká káva, ktorej sa môže zozbierať len pár vriec z celej úrody, je obrazom konkrétnej kávovej záhrady, jej pôdy, mikroklímy a nadmorskej výšky. Rozpráva príbeh skúsených poľnohospodárov, ktorí sa káve venujú s maximálnou odbornosťou, skúsenosťou a láskou. Kávové mikroloty preto patria k tým najexkluzívnejším delikatesám milovníkov kávy po celom svete.
Región Tolima na západnom okraji centrálnej Kolumbie je známe svojimi drsnými horami, bohatými vodami aj hlbokými údoliami, čo je perfektná kombinácia pre pestovanie veľmi kvalitnej kávy. Túto kávu tvoria odrody arabiky Caturra, Castillo a Colombiana rastúce v nadmorskej výške 1500-1900 m nm Zber prebieha obvykle od mája do augusta a od novembra do februára. Po ručnom zbere sa káva spracováva mokrou metódou a kávové čerešne sa do fermentačných nádrží ponoria na viac ako 24 hodín. Skúsený tím pražičov Lobodis potom vo Francúzsku kávové zrná pražia tradičným spôsobom na stredne tmavú farbu pri priemernej teplote 217 °C.
Charakteristika kávy
La Cafeterie používa na hodnotenie kávy medzinárodný degustačný protokol SCA (Specialty Coffee Association), ktorý túto kávu jednoznačne zaradil medzi "výnimočné výberové kávy", teda "specialty coffee" s cuppingovým skóre viac ako 85 bodov zo 100. Nešpeciálne, "len výberové" pritom začínajú už na 80 bodoch a predstavujú iba 5-10 % svetovej produkcie kávy, sú vzácne a zaslúžia si ochutnať. Káva je vyrovnaná, rafinovaná a obzvlášť sladká. Po tónoch medu sa rozvíja jasná vôňa žltého ovocia, pomarančov a broskýň, po ktorých nastúpia tóny mliečnej čokolády a na záver tropické ovocie.
Ak si chcete naozaj užiť ovocnú vôňu tejto kávy, odporúčame prípravu v dripe (najmä Hario V60) či inom filtri a AeroPresse. Použitá demineralizovaná voda by mala mať 90-94 °C.
Transparentné fair trade partnerstvo
Pri nákupe tejto kávy spolupracujeme s kolumbijskou spoločnosťou Caravela, ktorá je v Kolumbii priekopníkom transparentnosti a exceluje v cielenej podpore výrobcov prostredníctvom svojho programu PECA (Grower Education Program). Pýši sa aj certifikáciou B Corporation a je v súlade s fair trade programom Act & Respect spoločnosti Lobodis. Toto partnerstvo umožňuje podporovať konkrétnych pestovateľov, ktorí majú prospech z agronomických školení a poradenstva a môžu aj naďalej zlepšovať svoje postupy a produkciu. Ich odmena za kávu je približne dvojnásobná oproti bežnému trhu ao 25% vyššia ako ponúka certifikácia Fairtrade.
Zloženie : zrnková káva arabica 100%.