Zrnková výberová káva Las Lajas z Kostariky, mikrolot, 200 g
Ohromujúca káva arabika s vysokým cuppingovým skóre 87 bodov SCA od sopky Poás spracovaná metódou čierneho medu s vôňou malín a čiernych ríbezlí a plným telom.
Kategória: | Zrnková káva |
---|---|
Hmotnosť: | 0.235 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ne |
Hmotnost: | 200 g |
Vegan: | ano |
Lobodis: | Fair trade garance Lobodis |
Položka bola vypredaná… |
Úplne výnimočná káva arabika z najstaršej kávovej oblasti Kostariky - Valle central, teda Centrálneho či Stredného údolia, ktoré sa nachádza medzi pohoriami Cordillera de Talamanca a Cordillera Central . Farma Las Lajas navyše ťaží z blízkosti sopiek Poás, Farba a Irazu, ktoré kávovníkom poskytli bohatú a úrodnú sopečnú pôdu.
Pestovatelia kávy Oscar a Francisca Chacon sa k tomu rozhodli pestovať kávu v rámci agrolesníctva a boli medzi prvými v celej Strednej Amerike, ktorí rozvinuli výnimočný pozberový prírodný proces "čierneho medu". Spracovanie kávy tzv. medovou cestou a jej delenie na Žltý med (Yellow Honey), Červený med (Red Honey) a Čierny med (Black Honey) pritom Kostariku preslávilo a je pre ňu dnes až symbolické.
Skvelá káva ako čierny med
Pri medovej metóde sa čerešne zbavujú šupky, ale časť dužiny sa ponecháva na zrnách, ktoré sú potom slizké a sladké - preto metóda Honey. Nasleduje sušenie, pri ktorom sa zrná musia pravidelne otáčať. Je to zložitá technika náročná na správne vykonanie každého kroku.
Už spomínané "farebné" varianty medovej metódy závisí od množstva dužiny, ktoré zostáva na zrnách. Cukry v dužine totiž postupne hnednú ako med, a tak čím viac dužiny, tým tmavšie sú zrná na konci sušenia. Čierny med je najtmavšou a najdrahšou farbou, sušenie totiž trvá najdlhšie, najmenej 2 týždne, a najintenzívnejšie rozvíja arómu červených plodov a sladkosť.
Káva vypestovaná len v obmedzenom množstve
Micro lot či mikrolot alebo mikro lot je káva zozbieraná len v obmedzenom množstve s veľmi vysokou kvalitou, ktorá má jasne charakterizovaný pôvod a detailne vypracovaný chuťový profil. Pestovatelia tejto kávy sa svojej plodine venujú s najväčšou láskou a starostlivosťou a už od roku 2009 sú ich kávy pravidelne vyberané do súťaží profesionálnych baristov. Také kávy, ktorých sa môže zozbierať len pár vriec z celej úrody, sú obrazom konkrétnej kávovej záhrady, jej pôdy, mikroklímy a nadmorskej výšky. Kávové mikroloty preto patria k tým najexkluzívnejším delikatesám milovníkov kávy po celom svete.
Túto kávu tvoria odrody arabiky Villa Sarchi a Catuaï z nadmorskej výšky 1300-1500 m nm Úroda prebieha obvykle od decembra do februára. Po ručnom zbere v plnej zrelosti čerešní sa káva spracováva medovou metódou av pražiarni Lobodis vo Francúzsku sa potom kávové zrná pražia tradičným spôsobom na stredne tmavú farbu pri priemernej teplote 223 °C.
Charakteristika kávy
La Cafeterie používa na hodnotenie kávy medzinárodný degustačný protokol SCA (Specialty Coffee Association), ktorý túto kávu radí medzi skutočne špeciálne výberové kávy s cuppingovým skóre viac ako 87 bodov zo 100. Prvá hranica pre výberové kávy je pritom už 80 bodov a druhá 85 bodov. Táto káva je teda naozaj veľmi vzácna a zaslúži si vašu pozornosť. Káva je ohromujúca s prekvapivo intenzívnou vôňou malín a čiernych ríbezlí a plným koreneným telom s medovým charakterom.
Ak chcete plne oceniť všetky vrstvy chuti tejto kávy, odporúčame prípravu v kafetieri, čiže french presse, alebo dripe (napr. Hario V60) či inom filtri. Použitá demineralizovaná voda by mala mať 90-94 °C.
Transparentné fair trade partnerstvo
Partnerom pri nákupe tejto kávy je nám Sustainable Trading Coffee (STC), rodinný podnik na vývoz kávy so sídlom v neďalekom San José v Kostarike. Jeho zakladateľ Sébastien Lafaye dlhodobo pracuje s pestovateľmi kávy as maximálnou transparentnosťou ich prepája s pražiarňami kávy vo svete. Na druhej strane oceánu potom spolupracujeme s EFICO, belgickým rodinným podnikom, ktorý ako prvý európsky dovozca podpísal Globálnu dohodu OSN, ktorá obhajuje 10 univerzálnych etických zásad v oblasti ľudských práv, pracovných práv, životného prostredia a udržateľného rozvoja. EFICO založil aj nadáciu, ktorá pestovateľov kávy vo svete podporuje ešte iným spôsobom. Práve také partnerstvá umožňujú dovážať aj menšie množstvo kávy s podporou fair trade princípov na každej úrovni obchodu.
Zloženie: zrnková káva arabica 100%.